Rodbehandling​

Det er nødvendigt at rodbehandle en tand, hvis der er infektion i nervevævet inde i tanden eller hvis tandnerven er død.

Nervebetændelsen kan opstå hvis, der kommer bakterier ind i tandens indre f.eks. gennem et dybt cariesangreb eller en revne i tanden. Nervevævet kan dø som følge af en nervebetændelse eller et slag mod tanden.

Symptomerne på en nervebetændelse kan være meget kraftige. Der vil ofte være smerter ved kulde/varme påvirkninger af tanden, samt pulserende spontane smerter der forværres ved fysisk aktivitet. Hvis tandnerven er død, kan tanden være øm ved banken, den kan føles høj at bide på, og der kan være smerter ved tygning.

Betændelsen kan sprede sig ud i den omgivende knogle og give anledning til en fistel, der er en lille rød knop på tandkødet, hvorfra der kan flyde pus/betændelse.

Ved en rodbehandling fjernes alt det dårlige og inficerede væv i tandkronen og i rødderne med nogle små file. Når infektionen er væk, forsegles hulrummet i rødderne med en rodfyldning, der består af nogle gummispidser og et cementmateriale.

Vi forsøger under rodbehandling at fjerne alle bakterier i samtlige af tandens rødder, men bakterier er meget små og tandens indre er fuld af gemmesteder, så derfor lykkes rodbehandlinger ikke altid.

En rodbehandling kræver normalt 2 til 4 besøg af ½ til 1 times varighed.​