Proteser

En protese bruges hvis man mangler nogle tænder (delprotese) eller hvis man er tandløs (helprotse).

En protese er aldrig lige så god som ens egne tænder, og tilvænningen til brugen af protesen kan være svær. Alle proteser er aftagelige og skal tages ud af munden for at rengøres.

Delproteser
Vi laver tre forskellige slags delproteser. Unitorer, gingivaleproteser og fleksible proteser.

Unitor​

På en unitor bygges protesen op omkring et stålstel, der sidder fast på de tilbageværende tænder med støbte metalbøjler og små metalstøtter på tændernes tyggeflader. Protesen har, afhængig af om det er til overkæben eller underkæben, en metal ganeplade eller tynde metalforbindelses elementer imellem akrylpladerne med tænder på.

Fordelen ved unitoren er at protesen, på grund af metallets store styrke, kan laves tyndere og mindre klodset. Ulempen er de synlige metalbøjler.​​

Gingivalprotese

På en gingivalprotese er hele protesen lavet af akryl, hvorpå der er indlejret nogle bøjler. Bøjlerne er lavet af bukket ståltråd og fastgør protesen på de tilbageværende tænder.

Fordelen ved en gingivaleprotese er, at den nemt kan udbygges hvis man mister flere tænder, og at den er billigere end unitoren. Ulemperne er at den ikke har så stor en styrke, at den har synlige metal bøjler, samt at den er kraftigere og belaster gummen mere end unitoren.

Fleksibel protese

Den fleksible protese er lavet af et nyt materiale, der hedder termoplastisk nylon. Termoplastisk betyder, at materialet bliver mere fleksibelt når det varmes op. Da den er eftergivelig smyger den sig ned omkring tænderne, og vedhæftningen opnås ved at materialet ligger an mod tænderne, hvorfor bøjler er overflødige.

Den fleksible protese er en relativt billig løsning med god komfort og fin kosmetik, idet man undgår synligt metal. Ulemperne kan være ringere styrke og behov for større udstrækning af protesematerialet.

Helproteser

Helproteser anvendes ved total tandmangel i en kæbe. Protesen laves udelukkende af akryl. I overkæben opnås vedhæftningen ved, at der opstår et undertryk mellem ganen og protesen. I undermunden hviler protesen på gummen og styres af kinder og tunge. Højden på den tandløse gumme er altafgørende for protesens vedhæftning og stabilitet. Hvis gummen er svundet meget, vil protesefunktionen blive kompromitteret.

Vores proteser bliver fremstillet hos A-dent i Dronningborg samt Dentalhuset i Silkeborg. Dentalhuset ejer et laboratorium i Thailand, der udfører en del af arbejdet. Se mere på nedenstående link. http://www.dentalhuset.dk/